неділю, 22 листопада 2009 р.

По 100 гривень на львівянина або як підійняти економіку (прийнамні почати)?

70 млн на початок... Або майже по 100 гривень на львівянина...


Поки всі захопились кризою. Непомітно в економіку Львова влилось 70 млн гривень. Що це за кошти? - Кошти, яких раніше не було... Це гранти – кошти які не потрібно повертати і по яким не потрібно нічого сплачувати. Частина з цих коштів пішла прямо в економіку міста, частина опосередковано. Але так чи інакше, а їх могло і зовсім не бути.А звідки вони все ж взялись? – Це гроші по великим інфораструктурним проектам, і просто по маленьким дрібязковим, але так важливим всім – як із соціальної точки зору, так і концептуального розвитку міста.


Німецький урядовий банк KfW, GTZ, Королівсто Нідерландів, національні грантові програми – це все донори, які повірили Львову і конкретним людям, що стояли за підготовкою кожного проекту і надали нам гранти.Щодо результатів проектів, вони вже теж видимі - від корисних буклетиків до траспортної стратегії Львова – речей яких також у нас ніколи не було.


Отож порахуємо ключові аспекти – 2,6 млн євро від Європейського банку реконструкції та розвитку, 500 тисяч євро від Німецького урядового банку KfW, проекти МАТРА КАП від Королівства Нідерландів... цей список можна довго продовжувати... Тобто це кошти і робота, яку отримали львівяни силами самих львівян але коштом закордонних країн. Мабуть інноваційний все-таки спосіб розвитку економіки... А головне результативний... Тобто від звичайної поліграфічної компанії до потужної консалтингової фірми отримали замовлення на певну продукцію чи певні роботи на потреби міста, а фінасування надійшло вже ззовні.


Щодо інших міст...може не лише ми такі розумні... знайти бодай якусь інформацію дуже важко... Мабуть не усі беруть це до уваги, такий невидимий ефект економіки.


Щодо ЄС, то можна чітко сказати – нові учасник ЄС за ці кошти роблять грандіозні речі.... Польща – вони навіть дороги ремонтують за гранти. Всі цифри пізнаються у порівнянні.


Орієнтовний загальний бюджет Львова на 2009 рік – 1,5 млрд грн. То 70 млн гривень грантів цьогоріч – це майже 5 % від нашого бюджету. Досить значні кошти.


Що ж, очікуємо наступного року ще більше...


Немає коментарів:

Дописати коментар